TYPICAL DUTCH BLOG

Klootschieten

Bijgewerkt: apr 26

Zo simpel ….. Zo leuk!


In 1990, in het eerste jaar van ons bestaan, kwam ik in contact met Halbo Bosker, voorzitter van de Nederlandse Klootschietbond. Een gepensioneerde oud-militair uit Apeldoorn met een passie voor oude volksspelen. Met zijn indertijd net gestartte firma Oud Vermaeck leerde hij mij de fijne kneepjes van het klootschieten. Ik was direct enthousiast want voor mij kwamen in het klootschieten twee hobby’s bij elkaar. Toevallig ook de twee vakken waar ik op school altijd voldoendes voor scoorde, Geschiedenis en sport (gym!).


D.K.V.

Wij bouwden het klootschieten met behulp van kabouterklootjes en het klotenpakket uit tot een humoristische activiteit waar wij het hele land mee door trokken. Al spoedig richten wij als hobby de D.K.V., De Delftse Klootschietvereniging op, die zijn thuisbasis had in de Delftse IJsclub Bertus.


Marathon Ieder jaar deden wij met D.K.V. mee aan de marathon van Bussloo. Een geweldig evenement net achter Apeldoorn. In alle vroegte vertrokken wij met een touringcar met enthousiastelingen richting het oosten. Veel in de melk te brokkelen hadden onze teams echter niet. Alleen het team van Sander Zaal wist ooit in de recreatie klasse het erepodium te behalen. Dat dit evenement impact had, bleek wel uit het feit dat prominenten als Jan Terlouw het startschot loste. De marathon van Bussloo bracht ons zelfs landelijk publiciteit. Voor de zondagmiddag uitzending van Studio Sport werd ik namelijk geïnterviewd door Mart Smeets. Heel bijzonder om als westerling uit te leggen waarom klootschieten zo bijzonder is.

TUV Nederland Wel bracht het klootschieten ons soms in gevaarlijke situaties. Spelers die de kloot in de voorwaartse richting te laat loslieten waardoor de kloot in de groep belandden of spelers die moesten bukken voor laag over vliegende kloten die via de stammen van brede beuken terug caramboleerde. Hierdoor werden wij ons steeds meer bewust van de gevaren en besloten wij ons via de Vebon aan te sluiten bij TUV Nederland die voor ons de certificering verzorgden. Mede door de risicoanalyses en beheersmaatregelen gaf dit ons organisatorisch rust.

Het Rieten Dak Nu met 183 verschillende sporten en spelen in ons assortiment ben ik nog steeds onverminderd enthousiast over klootschieten. De kracht van de sport zit hem zeker in de eenvoud. Geen toeters en bellen, geen snoeren en beeldschermen. Heerlijk buiten en iedereen kan het spelen. Bovendien is klootschieten een relatief goedkope sport. Vanderkruit heeft routes rond Breda, Zeist, Amsterdam en op de gehele Veluwe. Maar mijn favoriete route is te vinden in Delft. Direct achter Theeschenkerij het Rieten Dak. Natuurlijk ben ik de afgelopen jaren zelf minder gaan doen in het begeleiden van groepen. Maar voor een potje klootschieten kom ik graag vroeg mijn bed uit.


René van der Kruit, Instructeur klootschieten 1990-2020

Klootschieten - zo leuk zo simpel

51 keer bekeken

Kantoor:

Koningin Julianaplein 1

2635 HD, Den Hoorn

Zuid-Holland

Tel: 06-10559064

E-mail: info@vanderkruit.nl

All rights reserved ©

© 2020 by FvdK

Vanderkruit SportsEvents